Properes sortides

El proper dissabte 12 de novembre fem una sortida a Sant Martí Xic, un llibre obert de la geologia catalana. Allà podrem pujar des d’un mar profund fins a les platges i veure fòssils espectaculars, esllavissades submarines i nivells d’incendis fossilitzats. I tot això acompanyat d’un bon esmorzar de coca del mossèn, llonganissa i vi dolç.

Podeu adquirir les vostres entrades aquí: https://ja.cat/aRkWR

El dia 26 de novembre pujarem a la Creu de Gurb i veurem de primera mà quins són els processos de tancament d’un mar d’ara fa 35 milions d’anys. També farem un bon esmorzar que la pujada s’ho val.

Podeu adquirir les vostres entrades aquí: https://ja.cat/KShpu

I per últim, el dia 3 de desembre farem un clàssic! La ruta de coves i bolets de pedra de Vilalleons. Una sortida on les roques són humanitzades. I l’esmorzar que no falti!

Podeu adquirir les vostres entrades aquí: https://ja.cat/Ve6q9

Esperem veure-us aviat!

 

Comparteix-ho

Nous esdeveniments de setmebre

Aquest setembre tenim algunes sortides geològiques publicades que et poden interessar. Enviem aquesta notificació als inscrits a la nostra web primer i, més tard, ho publicarem pel públic en general.

Podeu consultar les properes sortides aquí: https://www.geoleg.cat/index.php/propers-esdeveniments/

Les places són limitades i les adjudicarem per ordre d’inscripció.

Ens veiem al camp!

Comparteix-ho

Explora els Bolets de pedra i les Coves prehistòriques a Vilalleons (17/04/2022)

Aquest proper diumenge 17 d’abril fem un nou itinerari.
En aquest itinerari molt agradable veurem com les fractures a la roca juguen un paper molt important per de modelar el paisatge d’aquesta zona. Veurem per fora la cova del Gegant i la cova de Sant Miquel i visitarem un bolet de pedra!
També podrem veure cargols i altres fòssils marins.
Ens trobarem a les 10h davant l’església de Vilalleons (Osona).
Distància:  3 km
Desnivell: +/- 50 m
Temps efectiu caminant:  3:00 h
Exigència física: Molt fàcil. Assequible per a tothom.Recomanacions:
  • Cal portar aigua i menjar.
  • Es recomana anar ben calçat.
Comparteix-ho

La Vall Salina de Cardona 07/05/2022

El Geolodía de Barcelona d’aquest any el durem a terme a Cardona. En aquest itinerari, podrem veure de primera mà l’evaporació d’un antic mar de fa 35.3 milions d’anys i visitarem els afloraments de la vall salina que ens aproparan a la comprensió d’aquesta estructura geològica. ATENCIÓ! Tota la ruta és exterior, en cap cas entrarem dins la mina.

Geolodía és una iniciativa de divulgació en la qual es realitzen excursions geològiques de camp guiades por geòlegs, gratuïtes i obertes a tots els públics. Cada any es realitza un Geolodía por cada província el primer o segon cap de setmana de maig. Els Geolodías tenen lloc en entorns de gran interès geològic i ofereixen una informació senzilla però rigorosa. Permeten veure aquests llocs amb “ulls geològics” i entendre com funciona la Terra sobre la qual vivim i dels recursos naturals de la qual depenem. Els qui participen comprenen també el valor del nostre patrimoni geològic i la necessitat de protegir-lo.

Geolodía vol acostar a la societat la geologia i la professió del geòleg. El lema de Geolodía, “Mira el que trepitges”, és una picada d’ullet per a mostrar que el sòl sota els nostres peus té els recursos que necessitem per a viure (aigua, minerals, petroli…) i que conèixer com funciona el planeta ens ajuda a prevenir els perills que poden afectar-nos (inundacions, terratrèmols, volcans…). A més, el que trepitgem conté la llarga història del nostre planeta, escrita en les roques i en el paisatge a manera de pàgines d’un llibre molt extens, que els geòlegs saben llegir i que val la pena conèixer i conservar. Geolodía mostra així que la geologia és una ciència atractiva, necessària i útil per a la societat.

Geolodía és una activitat organitzada per la Sociedad Geológica de Espanya (SGE), amb la col·laboració de la Associación Española para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra (AEPECT) i amb el patrocini de nombroses entitats públiques i privades.

Més informació i a la web del Geolodía: https://geolodia.es/geolodia-2022/barcelona-2022

 

Creat per:

  • Judit Pons Riu i Alfons Fíguls (IREC)
  • Jordi Vilà i Íngrit Soriguera (Geòleg.cat)

 

Inscriu-te gratuïtament aquí!

 

Col·laboradors:

Comparteix-ho

Anem a buscar bolets i laberints de pedra! (27/03/2022)

Hola,

 

T’enviem aquest mail perquè estàs a la nostra llista de difusió. A totes les persones subscrites, intentem avisar-les abans de publicar un esdeveniment. Si t’agradaria venir, no tardis gaire a reservar el teu lloc, les entrades es solen acabar de seguida.

 

El proper 27/03/2022 farem la sortida “Anem a buscar bolets i laberints de pedra!”.

És un itinerari per descobrir la geologia amagada de la zona del Salt de la Minyona. Veurem un paisatge càrstic amb esquerdes i, fins i tot, uns bolets de pedra!

Itinerari organitzat des de l’Espai Natural Guilleries-Savassona.

Per inscriure-us a la nostra pàgina del Loriun o clicant aquí. Les inscripcions es faran per ordre d’arribada i el pagament es farà des de l’aplicació de Loriun, per PayPal o el mateix dia de la sortida.

Preu per sortida: adults, 3 euros; nens menors de sis anys, gratuït; Menors entre sis i setze anys i Majors de 65 anys, 2 euros.

Comparteix-ho

Resplendors de l’alba – Geologia i Verdaguer

En aquesta passejada pels entorns propis de Jacint Verdaguer, interpretarem geològicament alguns dels seus escrits més propers a aquesta ciència.

L’activitat s’emmarca en el programa d’Itineraris per conèixer millor l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Una iniciativa nova a l’Espai Natural que se suma al programa «Passejades guiades» de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Amb l’objectiu d’ajudar a conèixer millor el patrimoni natural i cultural dins del seu àmbit, posar-lo en valor i fomentar-ne la conservació, l’Espai Natural col·labora amb entitats del territori com Geòleg.cat o la Fundació Jacint Verdaguer per oferir 10 visites guiades al llarg del 2021. Hi trobareu passejades d’una durada d’entre 2 i 4 hores i estan pensades tant per al públic general com el familiar, per a persones amb mobilitat reduïda i per a persones que busquen més exigència física.

Per a és informació sobre les passejades guiades a l’Espai Natural Guilleries Savassona: https://parcs.diba.cat/web/guilleries

Preu per sortida: adults, 3 euros; nens menors de sis anys, gratuït; menors entre sis i setze anys i majors de 65 anys, 2 euros.

Requisits: cal dur calçat i roba còmodes i aigua.

Reserva: cal fer la reserva i la inscripció prèviament a saber@geoleg.cat o info@verdaguer.cat o trucant a la Casa Museu Verdaguer (938122157) Les places són limitades i les reserves es faran segons l’ordre d’inscripció fins 24 hores abans de l’activitat.

Organitzat per l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, la Fundació Jacint Verdaguer i Geòleg.CAT.

 

Davant la situació generada per l’evolució de la COVID-19 i l’obligatorietat de donar compliment a allò que disposi en cada moment l’administració competent en matèria de prevenció davant del risc d’infecció, l’organització es reserva el dret de modificar les dates i condicions preestablertes en aquesta programació. En cas que sigui necessari, s’informarà dels canvis a través de tots els mitjans disponibles: pàgina web de l’Espai Natural, perfils de les diferents xarxes socials, L’Informatiu dels Parcs i l’agenda de la Xarxa de Parcs Naturals.

Comparteix-ho

Nou calendari de sortides a la Natura

Juntament amb Osona Turisme i diverses persones i entitats de la comarca, hem creat un calendari anual de Rutes Guiades a Osona.

Aquest dissabte dia 3 d’abril, encetem aquest calendari amb la nostra proposta d’itinerari Geològic a la Creu de Gurb. Sortirem a descobrir el mar que hi havia en aquesta zona i com es va tancar i desaparèixer.

Si ens hi voleu acompanyar, podeu aconseguir les vostres entrades aquí.

Comparteix-ho

L’evolució del mar a Osona fins al paisatge actual

En aquesta xerrada es donaran les claus per entendre com el mar era present en aquesta zona a l’eocè, com va evolucionar fins a assecar-se i perquè Osona té aquest paisatge actualment.

Les activitats del Grup de Naturalistes d’Osona (GNO-ICHN) estan centrades en l’estudi, la conservació i la divulgació del patrimoni natural de la comarca d’Osona.

Cada any organitzem, conjuntament amb el Museu del Ter (Ajuntament de Manlleu) i el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM-UVic UCC), un cicle de sortides naturalistes de descoberta dels sistemes naturals de la comarca, en les quals es pretén donar a conèixer algun grup biològic o aspecte del patrimoni natural a qualsevol persona curiosa i interessada en el medi natural.

Aquestes sortides estan espaiades al llarg de l’any i abasten un ampli ventall de temes, com són ocells, peixos, orquídies, libèl·lules, ratpenats, mamífers, fòssils o bolets.

Pel que fa a l’estudi i conservació del medi natural, tenim una sèrie de projectes en marxa que es centren en l’estudi i/o conservació de diversos grups biològics, espècies o hàbitats. Alguns d’aquests projectes són els seguiments ornitològics, l’inventari i restauració de basses agrícoles, l’estudi del gat salvatge o la creació de l’Atles d’Orquídies d’Osona. Podeu consultar-ne els detalls i els informes anuals de cadascun a l’apartat Projectes.

Totes les activitats del Grup estan obertes a nous col·laboradors. Animeu-vos a participar-hi!

Comparteix-ho

Olimpíades de Geologia 2021

Aquest 2021 hem tingut el plaer de participar a les Olimpíades de Geologia preparant un vídeo. El vídeo mostra com n’és de variada la geologia i quina és la riquesa que pot aportar a la societat i a un mateix.

Aquest recurs és útil per mostrar a l’aula a alumnes d’ESO i Batxillerat. Si ho feu, ens fareu molt feliços si ens comenteu com ha anat!

Tot i que vivim sobre la Terra, el nostre planeta segueix sent un gran desconegut per a la majoria de la humanitat. La Geologia és la ciència que ens ajuda a conèixer el nostre planeta i, com més bé l’entenguem, millor el podrem preservar. Amb l’Olimpíada de Geologia pretenem animar i implicar els estudiants de batxillerat en el coneixement d’aquesta ciència, tot remarcant la seva importància en el món actual i promocionant el seu progrés i desenvolupament.

Participants

Les Olimpíades estan obertes als estudiants que hagin cursat assignatures en les quals la Geologia té un protagonisme especial: Biologia i Geologia, Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Ciències del Món Contemporani, etc. Podran participar-hi alumnes de batxillerat* matriculats durant el curs 2020/2021 a qualsevol Centre de Catalunya.

 

Donem les gràcies a organitzadors i col·laboradors!

Si voleu saber-ne més podeu visitar la pàgina de l’AEPECT.

Comparteix-ho

Es pot considerar el glaç una roca?

Publicat a Divulcat

A la Terra estem acostumats a tenir la molècula d’H2O en tres estats diferents: sòlid, líquid i gasós; tanmateix, es fa estrany pensar que el glaç que es forma sobre les roques i és efímer o estacional a les nostres latituds pugui esdevenir estàtic i arribar a crear autèntiques formacions rocoses.

Què diuen els diccionaris?

Per ser rigorosos, primer hem de comprovar la definició que ofereix sobre el terme roca el Diccionari de geologia de l’IEC.

Roca: Material constitutiu de la crosta terrestre, d’origen natural, en estat sòlid, format per dos o més minerals (roques poliminerals) o per un de sol (roques monominerals, per ex., el marbre), el qual presenta homogeneïtat estadística, encara que sigui heterogeni en el detall.

Així doncs, per definició, i de moment, podríem parlar del glaç com una roca monomineral. Ara bé, hem de comprovar la definició de mineral per veure si realment hi pot encaixar el glaç.

Mineral: Espècie química natural, de composició definida i d’estructura cristal·lina determinada, que sovint es presenta en formes geomètriques més o menys regulars i majoritàriament en estat sòlid (llevat del mercuri); té tres qualitats essencials: forma una unitat material sòlida i cristal·lina, és d’origen natural i pertany a la part sòlida de la Terra, encara que hagi caigut provinent de l’espai exterior.

És clar, doncs, que el glaç és d’origen natural, la seva composició és definida i pot tenir una estructura cristal·lina determinada. Així, doncs, fent tan sols ús de les definicions del Diccionari de geologia, hem de dir que indubtablement, el glaç pot considerar-se una roca.

Si volem comprovar si el glaç es comporta com una roca, haurem d’anar a llocs on, efectivament, l’H2O estigui en estat sòlid i, a més a més, sigui estable. Aquests llocs es troben en els pols, en una glacera o podem anar més lluny i visitar satèl·lits glaçats de planetes llunyans.

A la Terra, la capa de glaç de l’Antàrtida s’estudia igual com si fos una roca sedimentària. Per exemple, se n’extreuen testimonis continus i s’estudien les variacions del clima al llarg del temps com qui observa les diferents capes estratigràfiques d’una muntanya o els anells de creixement dels arbres. Perquè el glaç també s’organitza en capes estratificades si les condicions ho permeten. Ara bé, és ben conegut que a la Terra, el glaç serà una roca estable només a la superfície i que, en cap cas, el podem trobar a grans profunditats o com un estrat entre dos paquets d’altres roques.

El glaç extraterrestre

Per poder veure el glaç comportant-se com una roca en tota la seva esplendor, hem de viatjar a molts indrets del sistema solar, però en triarem un, les llunes glaçades de Júpiter, concretament Europa.

Aquest satèl·lit té la peculiaritat d’estar cobert de glaç o, dit d’una altra manera, la seva escorça està formada d’una capa de glaç i aigua de fins a 100 km de gruix. Aquesta escorça mostra unes fractures, per on es renova el glaç de color més fosc, i altres zones on s’enfonsa, de la mateixa manera que la tectònica de plaques a la Terra. Aquesta escorça no té més de 30 milions d’anys; és relativament molt jove (figura 1).

figura_1.jpg
Figura 1. Imatge de la dinàmica de l’escorça al satèl·lit jovià Europa. De Noah Kroese, I.NK.

També s’han trobat evidències que, en certes zones, aquest satèl·lit expulsa aigua líquida. Aquest fenomen està associat al que es coneix com a criovulcanisme, amb tota probabilitat, un fenomen molt més comú al sistema solar que els volcans de lava que tots coneixem. Aquests volcans de glaç expulsen una part de l’aigua en forma de gas, mentre que l’aigua líquida expulsada de seguida es congela, tal com succeeix a la Terra amb la lava, que se solidifica.

Els estudis indiquen que l’oceà d’aigua salada que forma part de les capes més inferiors en aquest satèl·lit representaria el magma, la roca fosa que tenim a la Terra, i l’aigua líquida expulsada, la lava. El glaç formaria part de l’edifici criovolcànic i de l’escorça del mateix satèl·lit.

Altres roques que a la Terra no poden existir

Ja hem vist que el glaç d’H2O sí que es comporta igual que una roca, per això també podríem considerar que altres substàncies poden ser trobades en forma de roca en altres cossos. Per exemple, les planícies de Plutó contenen nitrogen (N2), metà (CH4) i monòxid de carboni (CO) en forma sòlida (Figura 2), mentre que els pols glaçats de Mart són de diòxid de carboni (CO2).

figura_2.jpg
Figura 2. Detall de la planícia Sputnik a Plutó. De NASA.

Imatge de la portada d’Andreas Tille – Treball propi, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23811

Comparteix-ho