Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Cocomissariat de l’exposició “Osona 50 milions d’anys enrere” (29/09/2018 – 06/01/2019)

29/09/2018|18:00 - 05/01/2019|18:00

 

 

 

 

 

 

 

Fa cinquanta milions d’anys la comarca d’Osona era coberta per el mar. Qui ho diria?

Introducció

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya és una universitat compromesa amb el territori i com a tal se sent molt compromesa a divulgar la recerca que es dóna la nostra comarca en diferents àmbits. El dissabte 29 de setembre, a les17:30 hores, s’inaugurarà al Museu de l’Art de la Pell de Vic l’exposició paleontològica “OSONA, 50 MILIONS D’ANYS ENRERE”.  Aquesta exposició donarà a conèixer un patrimoni cultural de gran valor per a la comarca d’Osona.

La inauguració de l’exposició forma part dels actes programats dins la Nit de la Recerca de Catalunya que, sota el lema “La recerca, patrimoni de tothom“, tindran lloc els dies 28 i 29 de setembre arreu del territori català.

Els fòssils exposats són de la col·lecció de l’enginyer i geòleg vigatà Francesc Farrés que els ha recollit a la comarca d’Osona i estudiat al llarg de seixanta anys. S’hi exposaran també alguns exemplars del Museu Geològic del Seminari de Barcelona i de l’Institut Català de Paleontologia, tots provinents de la comarca.

La direcció i supervisió científica ha anat a càrrec del Dr. Jordi Martinell (Catedràtic de Paleontologia, UB) i la supervisió de la geologia i l’estratigrafia ha anat a càrrec del Dr. Ferran Colombo (Catedràtic d’Estratigrafia, UB). Comissarien l’exposició l’equip investigador de la UVic-UCC, la Dra. Judit Molera i el Dr. Marc Ordeix, i el geòleg Jordi Vilà de la UB.

 

Interès de l’exposició

Des de finals de l’any 2016 s’està preparant aquesta exposició, que s’obrirà al públic del 29 de setembre de 2018 al 6 de gener de 2019 al Museu de l’Art de la Pell de Vic. L’exposició mostrarà una selecció acurada dels millors fòssils de la col·lecció de l’enginyer geòleg vigatà Francesc Farrés i Malian. El conjunt expositiu permetrà un recorregut d’immersió en els ecosistemes marins de l’Eocè i les seves costes del sector oriental de l’antiga Conca de l’Ebre, on es troba Osona actualment.

En aquesta exposició es combina la visió científica amb exemplars de fòssils molt ben preservats (holotips) i espècies úniques amb formes artístiques, mai vistes abans, com els rastres de petjades de vertebrats, i invertebrats en grans lloses de pedra (icnofòssils). Molts d’aquests fòssils i icnofòssils són d’una gran bellesa plàstica i ofereixen una visió d’art fòssil excepcional.

Publicacions nacionals i internacionals avalen l’interès de la comunitat científica en els fòssils del període Eocè a nostre territori, quan formava part d’un mar tropical amb abundància d’esculls de corall on habitaven sirenis, cetacis i peixos i una gran diversitat d’invertebrats, i la rellevància científica de l’exposició ve avalada pel Dr. Jordi Martinell, catedràtic de paleontologia de la UB.

Els objectius generals de l’exposició són:

  • Donar a conèixer a la comunitat educativa i públic en general l’important patrimoni paleontològic d’Osona.
  • Posar en valor la informació paleobiològica que proporciona el registre fòssil
  • Conscienciar i sensibilitzar a la comunitat educativa i públic en general pel respecte i estima del patrimoni paleontològic a partir del seu coneixement.
  • Implicar al públic, agents culturals i societat en general en la necessitat de protegir aquests béns patrimonials.

 

Contingut de l’exposició

La col·lecció d’invertebrats de Francesc Farrés consta de 300 exemplars identificats, més una gran quantitat d’espècimens en vies d’estudi. Per la seva qualitat i quantitat, cal esmentar el conjunt de diverses desenes de crustacis marins complets i pinces soltes, així com els 26 insectes procedents del conjunt de jaciments de la zona de conservació excepcional. Entre els invertebrats marins, caben assenyalar exemplars de espongiaris, anèl·lids, grans mol·luscs i equinoderms amb el seu embolcall de pues. També hi són presents els foraminífers i coral·laris.

Entre els vertebrats, la peça més rellevant és un exemplar gairebé complet de la tortuga marina Osonachelus decorata (exemplar restaurat i muntat), juntament amb espècimens: EocenochelusEocheloneTrionicidae i Bothremydidae (nous tàxons per a la ciència). Sense cap dubte, la col·lecció conté el registre més complet i amb major diversitat de tortugues marines de l’Eocè del sud d’Europa. Pel que fa als mamífers, la col·lecció disposa de diverses vèrtebres, costelles senceres i altres restes òssies de sirenis. Els peixos es troben representats a la col·lecció per espectaculars rostres de peixos espasa i serra, nombrosos exemplars de dents atribuïbles a 5 gèneres de taurons, així com 35 exemplars de peixos clupeids (sardines), perciformes i sinodòntids recol·lectats en un conjunt de jaciments de conservació excepcional.

En representació de fòssils vegetals ressalten diversos exemplars del gènere Sabalites, corresponent a fulles de tipus palmera.

També s’exposaran lloses de platja fòssil (ripples) amb empremtes d’ocells, rastres de crancs, rastres d’antecessors del porc, creodòntids, ungulats, gotes de pluja i de gas escapament etc. A més com a nota excepcional es presenta una gran llosa amb escenes evidents de depredació de cadena tròfica consistent en empremtes de petites gaseles i un rastre impressionant de carnívor, segurament el seu depredador. En la col·lecció tenen una gran importància els icnofòssils, traces i pistes d’activitat d’animals fossilitzades: Francesc Farrés va ser un dels pioners en l’estudi de les traces fòssils de l’Estat.

Comparteix-ho

Mostra els detalls

Inici:
29/09/2018|18:00
Finalització:
05/01/2019|18:00
Web:
https://mon.uvic.cat/udivulga/event/exposicio-paleontologica-osona-50-milions-danys-enrere/

Organitzadors

Francesc Farrés Malian
UVic
Geòleg.cat
Museu de l’Art de Pell
Ajuntament de Vic
Diputació de Barcelona

Recinte

Museu de l’Art de la Pell
Carrer de l'Arquebisbe Alemany, 5
Vic, Barcelona 08500 Espanya
+ Mapa de Google
Telèfon:
938833279
Web:
http://www.museuartpellvic.cat/
Comparteix-ho

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *